Samsung vs LG TV: Hangi TV markası daha iyi?
Samsung ve LG, hem yüksek hem de düşük fiyat noktaları için akıllı TV'ler satan iki büyük ölçekli üreticidir , ancak üst düzey setleri için biraz farklı panel teknolojilerine sahiptir.
Her ikisi de, Kuzey Amerika'da lisansları olmayan Panasonic veya Philips'ten farklı olarak, her yıl geniş bir kurulum tabanına ve geniş bir televizyon yelpazesine sahip, hem İngiltere'de hem de ABD'de büyük mevcudiyetle küresel olarak televizyon satan Güney Koreli üreticilerdir.
Samsung ve LG'nin her yıl kaç set piyasaya sürdüğü göz önüne alındığında, 32 inç LED'lerden ve bütçe 4K TV'lerden binlerce dolar / pound çalıştıran süper boyutlu 8K setlere kadar çalışan fiyatları karşılaştırmak zor . Aradığınız boyut, şekil, çözünürlük veya bütçe ne olursa olsun, ya sizi kaplar.
Samsung ve LG de son derece rekabetçi akıllı telefon pazarında bölge üzerinde savaşıyor: Her ikisi de Android telefonlar üretiyor , ancak bu kılavuzdaki telefonlarını karşılaştırmayacağız.
Smart TV: Tizen vs webOS
Hem Samsung hem de LG kendi özel akıllı TV platformunu kullanıyor ve her birinin kendi kişisel lezzeti var.
LG, 2014'ten beri minimum, soyulmuş bir akıllı TV arayüzü olan webOS ile liderlik yapıyor. Sık kullanılan uygulamalar, akış hizmetleri ve girişler için özelleştirilebilir yerleşime sahip yatay bir menü çubuğu kullanıyor, böylece en sevdiğiniz uygulamaların nereye oturduğunu seçebilir ve seçebilirsiniz kontrol panelinde. En son webOS 4.5 yazılımı, bir uygulama simgesinin üzerine geldiğinde görünen ikincil menüleri de getirir.
Samsung'un Tizen platformu, düzeninde büyük farklılıklar göstermiyor (eskisinden etkilendiğini söyleyebilirsiniz), ancak LG'nin ThinQ AI yazılımı kadar etkileyici bir arama algoritmasına sahip değil.
Peki ya ses asistanları? LG'nin OLED ve Süper UHD setleri yerleşik Google Asistan ile ve Alexa kontrollü cihazlarla bazı sınırlı uyumluluk ile geliyor. Samsung, yine sadece orta menzilli veya premium setler için ve üçüncü taraf cihazlarda Google Asistan veya Alexa kullanma seçeneği ile kendi (biraz daha kötü) birinci taraf Bixby asistanını kullanıyor.
QLED veya OLED?
Günümüzün birinci sınıf televizyon pazarı iki panel teknolojisine ayrılmıştır: OLED ve QLED (temel olarak kuantum noktalı bir LED-LCD ekran).
'Organik ışık yayan diyot' anlamına gelen OLED, ışığı parlatmak yerine kendi ışığını yayabilecek bir tür TV panelidir. Bu, parlak ince TV ekranlarını ve tek tek piksellerin parlaklığını ayrı ayrı kontrol etme yeteneğini etkinleştirdi. OLED'ler canlı renkleri, derin siyah seviyeleri ve genel olarak düşük parlaklıklarıyla bilinir. OLED ekranlarda genellikle 'yanma' görüntülerinden bahsedilir, ancak bunların çoğu anekdottur ve muhtemelen bir sorun haline gelmesi için seti çok çalışmanız gerekir.
Tüm OLED panelleri LG Display tarafından üretilmiştir, bu nedenle evinizde bir Sony OLED olsa bile, teşekkür etmek için LG'ye sahipsiniz.
QLED ise Samsung tarafından geliştirilen tescilli bir teknolojidir. QLED, renk ve kontrastı artırmak için bir kuantum nokta filtresi kullanır ve her piksel için ayrı ayrı yapmak yerine, ekranın parlaklığını değiştirmek için bir dizi karartma bölgesi ile bunu yapar. QLED TV'ler ayrıca OLED'lerden (yüzlerce karşısında binlerce nit) çok daha parlaktır, ancak sonuç olarak hem açık hem de karanlık görüntüleri göstermek için mücadele edebilir.
Bu tartışmayı QLED vs OLED kılavuzumuzda daha ayrıntılı olarak ele aldık , ancak şimdilik Samsung'un kontrastları gecikirken , OLED'in karanlık görüntüleme ortamlarında genellikle yüksek kaliteli video formatlarına uygun olduğunu söylemek yeterli olacaktır ( ancak parlak ve etkili bir ekranla telafi edin. Bununla birlikte, her ikisinin de son derece etkileyici premium panel teknolojileri olduğunu unutmayın ve çoğunuz da çok mutlu olacaksınız.
Dolby Vision'a karşı HDR 10+
Her ikisi de yüksek dinamik aralık ( HDR ) için biraz farklı bir formatı destekliyor ; LG, Dolby Vision'ı OLED ve Süper UHD'leri birinci sınıfına yerleştirirken, Samsung premium TV'leri için HDR10 + 'u tercih ediyor .
Her iki biçim de televizyonun çıkışını görüntülenen içeriğe göre ayarlamak için dinamik meta veriler olarak adlandırılanları kullanır, bu nedenle karanlık yeraltı mağaraları veya iyi aydınlatılmış çizim odalarının sahneleri parlaklık, kontrast ve resim işleme düzeylerini buna göre değiştirir.
Dolby Vision, 10 bit HDR10 + yerine 12 bit renk gamı ile gerçekten daha gelişmiş bir formattır ve daha yaygın olarak bulunur. (Amazon Prime'da bir dizi HDR10 + şovu olsa da, Netflix, Chromecast Ultra veya Apple TV 4K'da bulamazsınız .)
Kuşkusuz, tercih edilen HDR formatı sadece fiyat aralığının üst ucunda sadece bir endişe kaynağıdır, ancak büyük harcamalar HDR içeriği isteyebilecekleri hizmetleri dikkatlice düşünmelidir.
Samsung vs LG TV: hangisini seçmelisiniz?
Hem LG hem de Samsung için kayalık bir dönem oldu. LG Display, OLED panelleri için araştırma ve geliştirme için çok fazla harcama yapmak zorunda kaldı ve bu yıl ( Reuters aracılığıyla ) ilk çeyrek işletme kaybını bildirdi - ancak OLED'deki büyümenin bunu dengeleyeceği iddiasıyla.
Bu arada Samsung, beklenenden daha düşük akıllı telefon satışları ve TV talebinden sonra 2019'da karda büyük bir düşüş bekliyor. Samsung, kendi QD-OLED (kuantum dot-OLED) hibritiyle LG'nin OLED teknolojisiyle rekabet etmeyi planlıyor , ancak dengesiz finansman bu planların birkaç yıl geriye itildiğini gördü.
Buradaki paket, her iki şirketin finansal sağlığına bakılmaksızın, her ikisinin de mevcut ekran teknolojilerine odaklanması ve şu anda pazara getirdikleri yeni TV'leri desteklemeyi aniden durdurmayacak olması. Yani hangi seti seçtiğiniz gerçekten oturma odanızda istediğiniz şeye inmelidir.
Evinizi aydınlatmak için parlak, göz kamaştırıcı bir QLED ekran - veya RU7470 gibi sağlam bir bütçe seçeneği istiyorsanız - Samsung en iyi seçenektir . Fiyattan bağımsız olarak gerçekten en etkileyici görüntü kalitesini istiyorsanız, LG'nin OLED panellerini renk ve kontrast için şu anda bir şey yenemez (bkz: LG'nin C9 OLED'i ).
Mevcut televizyonunuzdan memnunsanız, ancak birkaç yıl içinde yükseltmek istiyorsanız - bu tamamen farklı bir hikaye olabilir.
Kaynak: https://www.techradar.com/news/samsung-vs-lg-tv-which-tv-brand-is-better