Samsung QLED ve LG OLED: En iyi iki TV teknolojisi 2020'de nasıl karşılaştırılır?
TV teknolojisi söz konusu olduğunda, bir "O" yu "Q" ya çeviren küçük çizgi gerçekten büyük bir sorun.
İki rakip TV markası en iyi TV'lerini tanımlamak için çok benzer kısaltmalar kullanıyor, ancak Samsung'un QLED ve LG's OLED köpekleri ve kedileri kadar farklı. Son birkaç yıldır dünyanın en popüler TV yapımcısı Samsung, en iyi TV'lerini "QLED" ile tanıştırıyor. Onun 2020 QLED sırası üç sahip farklı serisi ile masif 8K çözünürlük gibi sayısız ana akım versiyonları ve tasarım odaklı modeller Frame , Serif ve tüm yeni Sero dönen TV tüm ayı her yerde S. arada LG'nin bu 2020 OLED TV'ler bulunmaktadır nispeten uygun fiyatlı BX'ten çılgın pahalı 8K ZX'e, evet,toplanır ve daha da çılgın bir maliyeti 60.000 dolar .
CNET'in yan yana karşılaştırma incelemelerinin son birkaç yılına dayanarak LG'nin OLED TV'lerinin tümü Samsung QLED TV'lerden daha iyi bir genel görüntü kalitesi sağladı. En son örnek, LG B9'u Samsung Q80'e karşı çekti , her ikisi de 1.800 dolara mal olan üst düzey 65 inçlik setler. LG OLED, üstün kontrast ve açılı görüş ile elde kazandı. Samsung daha parlaktı ama genel olarak OLED'e dayanamadı.
OLED ve QLED savaşı Samsung ve LG'nin ötesine geçiyor. Geç 2019 yılında TCL de en iyi TV'ler "QLED," marka başladı dahil 6-Serisi ve 8-Serisi . Her ikisi de mükemmel, para için en iyi TV ve geçen yıl test ettiğimiz en iyi performansa sahip OLED olmayan TV. LG'nin dışındaki diğer markalar da Sony ve daha sonra 2020'de Konka , Skyworth ve ABD'deki 3 numaralı TV yapımcısı Vizio dahil OLED TV'ler satıyor .
En son 2020 QLED ve OLED modellerini henüz test etmedik - ilkbaharda nakliye yapmaya başlıyorlar - ancak geçmişte gördüğümüze dayanarak OLED'in QLED'e üstün görüntü kalitesi üretmesini beklemeye devam ediyoruz. İşte nedeni.
QLED TV sadece kuantum noktalı bir LCD TV'dir
İki teknolojinin kısa bir özeti ile başlayalım.
- OLED "organik ışık yayan diyot" anlamına gelir.
- QLED (Samsung'a göre) " q uantum dot LED TV " anlamına gelir .
- OLED , günümüzün en büyük televizyon türü olan LCD'den temelde farklı bir teknolojidir.
- QLED , LCD "sandviç" e bir kuantum nokta filmi ekleyerek LED LCD'nin bir çeşididir.
- OLED "yayıcıdır", yani pikseller kendi ışıklarını yayar.
- QLED , LCD gibi, mevcut haliyle "geçirgen" dir ve bir LED arka ışığına dayanır.
Ana paket, QLED'in normal eski LCD'ye OLED'e kıyasla daha yakın olmasıdır , ki ben (ve diğer birçok uzman) plazmadan önceki gibi farklı bir televizyon sınıfı olarak düşünüyoruz .
Kuantum noktaları , ışıkla vurulduğunda kendi renklerini farklı renkte yayan mikroskopik moleküllerdir. QLED TV'lerde noktalar bir filmde bulunur ve bunlara çarpan ışık bir LED arka ışık ile sağlanır. Bu ışık daha sonra görüntüyü oluşturmak için bir sıvı kristal (LCD) katman da dahil olmak üzere TV'nin içinde birkaç katman daha dolaşır. LED kaynağından gelen ışık katmanlardan ekranın yüzeyine iletilir, bu yüzden "aktarıcı" diyoruz.
Samsung, 2015'ten beri LCD TV'lerini artırmak için kuantum noktaları kullanıyor ve 2017'de QLED TV markasını piyasaya sürdü . Samsung, bu kuantum noktalarının zamanla geliştiğini söylüyor - örneğin, renk ve ışık çıkışı iyileşti. Ancak deneyimlerime göre, daha iyi kuantum noktalarının neden olduğu iyileşmeler, diğer görüntü kalitesi faktörlerinin nedenlerinden çok daha az belirgindir (aşağıya bakınız).
Diğer TV yapımcıları, Vizio ve Hisense dahil olmak üzere LCD TV'lerde kuantum noktaları kullanır , ancak onlara QLED TV demezler.
OLED TV hiç LCD TV değildir
LCD, düz panel TV'lerde baskın bir teknolojidir ve uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle daha büyük boyutlarda OLED'den daha ucuzdur ve LG'nin de dahil olduğu dünya çapında çok sayıda panel üreticisi bunu üretebilir.
OLED farklıdır, çünkü ışık üretmek için LED arka ışığı kullanmaz. Bunun yerine, ışık milyonlarca ayrı OLED alt pikseli tarafından üretilir. Piksellerin kendisi - görüntüyü oluşturan küçük noktalar - ışık yayar, bu yüzden buna "yayıcı" ekran teknolojisi denir. Bu fark, bazıları LCD'yi (ve QLED'i) tercih eden, ancak çoğu OLED'e fayda sağlayan her türlü resim kalitesi efektine yol açar.
Yukarıda belirtilen ABD markalarının yanı sıra, Panasonic, Philips, Grundig ve diğerleri Avrupa'da OLED TV'ler satıyor. Ancak LG Display tarafından üretilen tüm paneller kullanılır .
QLED ve OLED: görüntü kalitesi karşılaştırması
İncelemelerime dayanarak, ikisi arasında yaptığım bazı genel karşılaştırmalar.
QLED TV görüntü kalitesi OLED'den daha fazla değişir. Samsung ve TCL'nin her biri birden fazla QLED serisine sahiptir ve en pahalısı daha ucuz olanlardan çok daha iyi performans gösterir. Bunun nedeni, QLED setlerinin resim kalitesindeki en büyük gelişmelerin kuantum noktalarıyla pek alakası olmamasıdır. Bunun yerine, daha iyi tam dizi yerel karartma , parlak vurgular ve daha iyi izleme açılarının sonucudur, bu da bu ekstralardan yoksun QLED (ve QLED olmayan) TV'lerden önemli ölçüde daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur.
Bu arada, gözden geçirdiğim her OLED TV çok benzer görüntü kalitesine sahip - hepsi testlerimde resim kalitesinde bir 10/10 kazandı. Farklı OLED TV'ler arasında bazı farklılıklar vardır, ancak bunlar çeşitli QLED TV dizileri arasındaki farklar kadar önemli değildir.
OLED daha iyi kontrast ve siyah seviyesine sahiptir. En önemli görüntü kalitesi faktörlerinden biri siyah seviyesidir ve yayıcı doğası, OLED TV'lerin tam anlamıyla sonsuz kontrast için kullanılmayan pikselleri tamamen kapatabileceği anlamına gelir . QLED / LCD TV'ler, en etkili tam dizi yerel karartmaya sahip en iyi olanlar bile, biraz ışık geçirir, daha fazla soluk, daha gri siyah seviyelere ve parlak bölümlerin etrafında çiçek açar.
QLED daha parlaktır. En parlak QLED ve LCD TV'ler, aydınlık odalarda ve HDR içerikli özel bir avantaj olan tüm OLED modellerinden daha parlak olabilir . Bununla birlikte, testlerimde, OLED TV'ler çoğu oda için hala çok parlak olabilir ve üstün kontrastları hala test ettiğim QLED / LCD TV'den daha iyi bir genel HDR görüntü sunmalarına izin verir.
OLED daha iyi muntazamlığa ve görüş açılarına sahiptir. LCD tabanlı ekranlarda, ekranın farklı alanları her zaman diğerlerinden daha parlak görünebilir ve bazı içeriklerde arka ışık yapısı da görülebilir. En iyi LCD'ler bile doğrudan ekranın önündeki tatlı nokta dışındaki koltuklardan göründüğünde soluyor, kontrastı kaybediyor ve renk değiştiriyor. OLED TV'lerin neredeyse mükemmel bir şekilde düzgün ekranları vardır ve en uç açıların dışındaki her açıdan sadakati korurlar.
Çözünürlük, renk, video işleme ve diğer görüntü kalitesi faktörleri temel olarak aynıdır. Çoğu QLED ve OLED aynı çözünürlüğe, 4K'ya sahiptir ve her ikisi de 8K çözünürlüğe ulaşabilir . Her iki teknolojinin de renk veya video işleme alanlarında büyük bir avantajı yoktur. Check out OLED vs LCD Daha fazla ayrıntı için.
QLED büyüyüp küçülebilir (ve daha ucuz)
Bugün piyasada sadece dört boyutta OLED TV var: 55-, 65-, 77- ve 88 inç, 2020'nin sonlarında 48 inçlik bir versiyona sahip. 77- ve 88 inç'in fiyatı 4.000 $ ve ( öksürük) sırasıyla 30.000 dolar , çoğu TV müşterisinin karşılayabileceği sadece üç boyut var.
Bu arada Samsung'un QLED TV'leri 32, 43-, 49-, 55-, 65-, 75-, 82-, 85- ve evet, 98 inç boyutlarında geliyor. Tabii ki QLED olmayan LCD TV'ler daha da küçülebilir.
Tabii ki, QLED ve LCD'nin OLED'den daha büyük olması, 65 inç üzerindeki ana boyutların maliyetidir. Büyük televizyonlar pazarın en hızlı büyüyen segmentidir ve yavaşlama belirtisi göstermez. Yukarıda belirttiğim gibi LG'nin 77 inçlik B9 OLED'in fiyatı 4.000 dolar. Bu arada TCL'nin 75 inç 8 Serisi'nin maliyeti 2.600 $, Samsung'un 75 inçlik Q70 QLED'inin fiyatı 2.000 $ ve en ucuz olan 75 inçlik QLED'in Q60R'si sadece 1.500 $. Elbette, bu QLED'lerin hiçbiri bir OLED'i yenemez, ancak binlerce daha ucuza mal olurlar.
55 ve 65 inç boyutlarında, Samsung Q90 ve 8K çözünürlüklü Q900A gibi en yüksek kaliteli, en iyi performans gösteren QLED modellerinin fiyatı en ucuz OLED TV'den daha pahalı. Bununla birlikte, daha kötü görüntü kalitesine rağmen, çok sayıda daha ucuz olan QLED serisi de vardır.
OLED burn-in ne olacak?
Ekrandaki görüntünün kalıcı bir kısmı - bir telefondaki gezinme düğmeleri veya bir kanal logosu, haber senedi veya TV'deki bir çetele - ekranda başka görünen ne olursa olsun hayalet bir arka plan olarak kaldığında yanma meydana gelir. Tüm OLED ekranlar yanabilir ve bildiğimiz her şeyden QLED dahil LCD ekranlardan daha hassastırlar.
Bununla birlikte, yanma olarak kabul edilen her şey çoğu insan için bir sorun olmamalıdır. Gördüğümüz tüm kanıtlardan, yanma genellikle kanal logosu gibi tek bir statik görüntü öğesini çok uzun süre ekranda tekrar tekrar bırakmaktan kaynaklanır. Fox News, ESPN veya MSNBC'yi her gün birden fazla saat ekranda tutarsanız ve örneğin başka bir program izlemezseniz bu bir sorundur. Ancak gösterilenleri değiştirdiğiniz sürece, hiç bir zaman yanma deneyimi yaşamayacaksınız.
Kaynak: https://www.cnet.com/news/samsung-qled-vs-lg-oled-how-the-two-best-tv-technologies-compare-in-2020/